COC Midden-Nederland biedt op diverse vlakken hulp aan de LHBTIQ+ gemeenschap. Bij ons kun je terecht om op eenvoudige wijze discriminatie te melden, maar we bieden ook psychologische ondersteuning en staan in nauw contact met politie en gemeenten op het gebied van veiligheid.
COC Midden-Nederland biedt ondersteuning bij deze situaties:
- Hulp bij discriminatie
- Psychologische hulpverlening (eerstelijns)
- LHBTIQ+ geweld en andere incidenten
- Maatjeshulp
Hieronder worden de verschillende voorzieningen per onderwerp besproken. Ook zie je waar je terecht kunt voor contact.
1. Hulp bij discriminatie
Zijn er pesterijen op straat of in de buurt of ben je fysiek aangevallen? Word je door je collega’s of baas anders behandeld op het werk? Zijn er problemen op school, bij de sportclub, of in andere situaties (familie, kerk, moskee)?
Doe altijd aangifte of maak een melding als je het slachtoffer bent van discriminatie of geweld, want we kunnen omgaan met wat we weten, maar niet met wat we niet weten. Bij spoed mag je altijd gelijk 112 bellen.
Eenvoudig LHBTIQ+ discriminatie melden?
COC Midden-Nederland en Art. 1 Midden-Nederland bieden met het meldplatform #WeBlijvenOnszelf een eenvoudige manier om LHBTIQ+ discriminatie te melden. Meer info? Ga naar weblijvenonszelf.nl
2. Psychologische ondersteuning
Ons consultteam biedt eerstelijns psychologische ondersteuning voor iedereen die met zichzelf in de knoop zit. Twee ervaren vrijwilligers kunnen je op diverse vlakken ondersteunen en veel van je vragen wegnemen.
Waarmee kan het consultteam je helpen?
Heb je een vraag over je seksuele identiteit of je coming out? Wil je in contact komen met andere LHBTIQ+’ers? (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, queers), of ben je op zoek naar een LHBTIQ+ – vriendelijke huisarts of -hulpverlener? Wij hebben verschillende mogelijkheden om je bij deze vragen te helpen.
Hoe gaan we te werk?
Stuur een e-mail met je vraag naar [email protected].
Daarna volgt een kort telefonisch gesprek, waarin gekeken wordt welke persoonlijke begeleiding het meest passend is. We bespreken daarin jouw hulpvraag en we bekijken of we met gesprekken je kunnen helpen. We kunnen je bijvoorbeeld helpen om je seksuele identiteit te onderkennen en uit te spreken (coming-out) maar ook met het aanvaarden van jezelf en het uiten van je zelf.
Ook helpen we als je problemen ondervindt met je familie, leefomgeving of werk, of als er sprake is van discriminatie. Als we je niet voldoende kunnen helpen, bekijken we welke medische, psychosociale of juridische hulpverlener dit mogelijk wel kan.
We bieden ook hulp en steun aan derden, zoals familieleden, vrienden, je school of je werkgever.
3. LHBTIQ+ geweld (en andere incidenten)
Heb je te maken met LHBTIQ+ geweld of een andere onveilige situatie? Of ben je getuige van geweld of heb je het vermoeden dan iemand in je omgeving in gevaar is? COC Midden-Nederland staat in nauw contact met de politie en kan ondersteuning bieden, maar dan is het van belang dat deze incidenten zo snel en goed mogelijk gemeld worden bij de politie.
Met spoed hulp nodig bij LHBTIQ+ incidenten?
Bel bij spoed altijd direct 112 en leg duidelijk uit wat er aan de hand is en waar je je bevindt. Probeer zoveel mogelijk kenmerken van de dader(s) te onthouden of vast te leggen en blijf bij het slachtoffer.
Geen spoed, wel hulp nodig?
Indien er geen sprake is van een levensgevaarlijke situatie, dan kun je voor advies met ons per mail contact opnemen of het landelijke politienummer 0900-8844 bellen voor hulp. Na je hulpvraag beoordelen we hoe we je op de beste manier kunnen ondersteunen.
Stuur ons een e-mail
4. Maatjeshulp
Het Maatjesproject koppelt LHBTQIA+’ers die eenzaam zijn of gewoon behoefte hebben om een kopje koffie te drinken of een blokje om te gaan met iemand.
Voor wie is het Maatjesproject?
Het Maatjesproject is er voor iedereen die behoefte heeft om één-op-één af te spreken met iemand die dezelfde ervaringen heeft of in ieder geval ook LHBTQIA+’er is. Vooral voor mensen die zelf geen LHBTQIA+ mensen kennen kan dit fijn zijn.
Heb je behoefte aan een maatje?
Stuur een e-mail naar [email protected] en je wordt gekoppeld aan een maatje.
Wil je graag maatje worden?
Stuur een e-mail naar [email protected] en we zullen snel contact opnemen.