Het COC wil dat Nederland terugkomt in de wereldkopgroep als het gaat om gelijke rechten en acceptatie. Dat is de boodschap van de belangenorganisatie aan het komende kabinet en de samenleving op de twintigste verjaardag van het opengestelde huwelijk voor partners van gelijk geslacht.

‘Door in 2001 als eerste land het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht maakten we wereldgeschiedenis,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Hoe gaaf zou het zijn als we die pioniersgeest terugvinden en straks wéér voorop lopen in de wereld? Een beter cadeau voor twintig jaar huwelijk én voor de vijfenzeventigste verjaardag van het COC kan ik me niet voorstellen.’

Nederland staat nu op de dertiende plaats in Europa van landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn, achter landen als Malta, België en Luxemburg. Qua acceptatie door de bevolking zijn we voorbijgestreefd door een land als IJsland. Veel LHBTI’s krijgen te maken met geweld om wie ze zijn en onlangs werd weer duidelijk dat er in Nederland scholen zijn die LHBTI’s actief afwijzen.

‘Wat mij betreft gaan we weer voor de eerste plaats,’ zegt Oosenbrug. ‘Ik wil een land waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, scholen waar diversiteit de norm is en straten waar iedereen zich veilig voelt, wat ook je geslachtskenmerken, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, huidskleur of geslacht.’

Het nieuwe kabinet kan volgens Oosenbrug een goed begin maken met de inhaalslag door COC’s Regenboog Stembusakkoord 2021 uit te voeren. Oosenbrug richt haar oproep dan ook specifiek aan de formerende partijen.

In COC’s Regenboogakkoord beloven tien partijen onder meer te zorgen voor concrete maatregelen tegen discriminerend geweld en voor LHBTI-acceptatie op school. Ook gaan ze zorgen voor een meerouderschapswet, wettelijk transitieverlof voor transgenderpersonen, definitieve verankering van LHBTI-rechten in de Grondwet, een verbod op zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ en hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld.

Dat Nederland op 1 april 2001 als eerste land ter wereld het huwelijk openstelde, is volgens de COC-voorzitter nog altijd van grote betekenis.

‘Het betekent erkenning, gelijkheid én dat je zaken goed voor elkaar kan regelen,’ aldus Oosenbrug. ‘Nederland heeft daarmee veel landen geïnspireerd; bijna dertig hebben ons voorbeeld inmiddels gevolgd.’

Hoeveel impact de openstelling heeft, blijkt volgens Oosenbrug ook uit het feit dat veel kinderen zich tegenwoordig nauwelijks nog kunnen voorstellen dat er een tijd was dat partners van gelijk geslacht níet met elkaar konden trouwen.

Een citaat van schrijver Haroon Ali toont volgens de COC-voorzitter hoeveel gelijkberechtiging voor mensen betekent. ‘De openstelling van het huwelijk, net voor mijn 18e verjaardag, toonde me een andere weg. Ik hoef niet met een vrouw te trouwen om de familie-eer te redden, maar trouw met een man omdat ik van hem houd, in een land dat ons als stel erkent,’ aldus Ali.

Het CBS becijferde onlangs dat Nederland inmiddels zo’n 20 duizend echtparen van gelijk geslacht kent, in totaal trouwden sinds 2001 dus circa 40 duizend mensen met iemand van hetzelfde geslacht.

Het COC roemt activisten als Jan Wolter Wabeke, Kees Waaldijk, Loes Gijbels en Henk Krol, en politici als Anne Lize van der Stoel (VVD) en Mieke van der Burg (PvdA) en Boris Dittrich (D66) die een cruciale rol speelden bij de openstelling van het huwelijk in 2001.

Bron: COC Nederland

Categories: Nieuws