De regenboogvlag wapperde fier in de hele regio Utrecht op 11 oktober 2021. Bijna alle gemeenten in onze regio hesen de vaandel voor Coming Out Day. Met deze daad gaven we signaal dat uit de kast komen de meest politieke daad is die een LHBTIQ+’er kan doen. Extra trots zijn wij als COC Midden-Nederland dan ook dat gemeenten Renswoude en Soest voor het eerst de regenboogkleuren uithingen op de gemeentehuizen.

IMG 7415 bij COC Midden-Nederland
De regenboogvlag bij Gemeente Utrecht op National Coming Out Day 2021.

De ochtend begon voor het bestuur van COC Midden-Nederland op het Stadskantoor in Utrecht. Voorzitter Laura van Nieuwenhuijze was er al vroeg bij om samen met burgemeester Sharon Dijksma de vlag te hijsen voor Gemeente Utrecht. Het was een speciaal moment dat werd bijgewoond door actieve belangenorganisaties en het bijna voltallige College van B&W. Onze voorzitter kon ook nog een warm cadeau overdragen aan de burgemeester: regenboogslofjes!

IMG 7394 scaled e1635148097852 bij COC Midden-Nederland
Voorzitter Laura van Nieuwenhuijze en Burgemeester Sharon Dijksma hesen samen de Regenboogvlag bij Stadskantoor Utrecht.
IMG 7404 bij COC Midden-Nederland
Voorzitter Laura van Nieuwenhuijze overhandigt regenboogsloffen aan Burgemeester Sharon Dijksma. Deze werden gemaakt door Laura’s eigen moeder!

De steun van zoveel belangrijke personen is hartverwarmend. Uit de kast komen is voor veel personen een lastig moment, omdat het een kwetsbaar moment is met geliefden. Hier begint echter ook begrip en acceptatie bij hen die weinig kennis hebben van wat het betekent om LHBTIQ+’er te zijn. Door informatie aan hen te geven, verspreiden we gezamenlijk erkenning voor onze gemeenschap. Met het hijsen van de regenboogvlag maken we een statement naar hen die deze best wel politieke actie gaan uitvoeren: wij zijn er voor jullie en steunen jullie coming-out!

Voorzitter Laura van Nieuwenhuijze nam ook deel aan een panel tijdens een speciale bijeenkomst voor medewerkers van Provincie Utrecht. ‘Het is waanzinnig om te zien hoe betrokken de gemeenten zijn rondom het LHBTIQ+ beleid en het hijsen van de vlag. Nu dat ook de Provincie Utrecht zich sterk maakt voor een overkoepelende rol met betrekking tot dit beleid, maakt een dag als vandaag extra mooi!’ 

Categories: Nieuws