Deze maand, op Paarse Vrijdag, lanceerde Queer U Stories (QUS) de nieuwe Utrechtse Regenboogcanon. De canon toont pieken en dalen uit de historie van de Utrechtse queergemeenschap; van 18de eeuwse sodomietenvervolging tot de Utrecht Pride. De canon vertelt verhalen die tot nu toe vaak verdoezeld werden en is daarmee een bron van kennis, inspiratie en identificatie voor de Utrechtse queergemeenschap.
Rijke geschiedenis
Utrecht heeft een rijke lhbti+-geschiedenis. Met dieptepunten, zoals de sodomietenvervolging, waarbij 18 mannen ter dood gebracht werden omdat ze van mannen hielden. Maar ook hoogtepunten zoals de jaarlijkse Utrecht Pride waar duizenden vieren dat iedereen zichzelf mag zijn.
De canon brengt ze voor het voetlicht en beantwoordt vele vragen zoals: Waarom is Utrechtenaar een ander woord voor homo? Hoe leefden de queers in de 18de en 19de eeuw? Waarom werd de roze driehoek ingeruild voor de regenboogvlag? En wie waren Jacques Drabbe, Dirkje Kuik en Sylvia Bodnár?
Regenboogcanon blijft groeien
De eerste versie van de Utrechtse Regenboog Canon werd een jaar geleden aangeboden aan de Utrechtse burgemeester, Sharon Dijksma. Deze versie inspireerde velen om met de Utrechtse regenbooggeschiedenis aan de slag te gaan. Theater Oester maakte er een toneelstuk van. De gemeente koos de canon als thema van haar boot op de Utrecht Pride. De Utrechtse queerkoren maakten een muzikale voorstelling. Het Queer Film Festival organiseerde een stadwandeling.
Dit enthousiasme was een grote stimulans voor het QUS-team de canon uit te breiden naar de huidige versie. Een canon is nooit af. Het team blijft haar, samen met een groot aantal betrokken vrijwilligers uitbreiden en aanpassen, zodat ze blijft inspireren met steeds meer elementen uit de rijke Utrechtse queergeschiedenis.
Team
De canon is samengesteld door vele vrijwilligers. Het kernteam bestaat uit Kees van den Berg, Marijke Huisman, Maurice van Lieshout, Gianna Mula en Evert van der Veen.