Keti Koti
Op 30 juni herdenken wij het slavernijverleden en op 1 juli vieren wij de vrijheid. Wij vroegen aan Mels, bestuurslid, hoe hen dit ziet.
Wat betekend dit voor jou?
Het herdenken van het slavernijverleden en het vieren van het breken van de ketens betekend voor mij een stap richting erkenning en heling. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van het slavernij verleden zichtbaar en voelbaar. Deze stap draagt bij aan het verzorgen van de wonden en het voorkomen van nieuwe wonden.
Hoe herdenk en vier jij Keti Koti?
Elk jaar ben ik aanwezig bij de herdenking en de viering Keti Koti, wat elk jaar weer zeer bijzondere momenten zijn. Daarnaast spreek ik mij ook uit, zowel online als offline, over de gevolgen van het slavernij verleden. Met als doel bewustwording van mensen aan te spreken.
Tijdens de herdenking worden er woorden uitgesproken die inspireren, woorden die spreken uit het slavernijverleden, momenten van kippenvel en geraakt worden door emoties. Tijdens de viering staat het vieren van het breken van de ketens centraal op een feestelijke en interactieve manier.
Welke boodschap uit Keti Koti wil jij overbrengen aan anderen?
De bewustwording, de erkenning en de heling. Deze drie termen staan vaak centraal bij de herdenking in de viering. En het zijn drie woorden die in mijn ogen een appèl doen op mensen en hun opvattingen, meningen en aannames. Ik hoop op heling van de wonden uit het verleden voor de mensen die de wonden hebben, erkenning van alle medemensen op het verleden en bewustwording van de hedendaagse pijn voortkomend uit het slavernij verleden.
Waarom vind jij het belangrijk dat belangenorganisaties stil staan bij Keti Koti?
Het woord zegt het al, opkomen voor belangen als zijnde een belangenorganisatie. Vanuit intersectionaliteit gezien vind ik dat er geen reden is om als belangenorganisatie niet stil te staan bij Keti Koti, want dan zou voor elke vorm van diversiteit moeten en mogen. Als belangenorganisaties stil staan bij Keti Koti dan betekend toont het erkenning wat ook zorgt voor heling en door gesprek te voeren ook voor bewustwording. Uiteindelijk gaat het niet om mij en niet om jou, maar om wij.