Het thema van de Boekenweek 2024 is ‘bij ons in de familie’. Daarom belicht Boekwinkel Savannah Bay verschillende aspecten van familie vanuit diverse literaire oogpunten. Familie gaat immers verder dan het traditionele plaatje. Schrijvers komen naar de winkel om met bezoekers in gesprek te gaan over voorouders, intergenerationeel trauma, queer ouderschap en ‘gekozen familie’.

Savannah Bay is niet zomaar een boekwinkel, maar een plek die draait om community en de samenkomst van verschillende perspectieven. De huiskamersfeer van de winkel en de diversiteit onder de bezoekers en vrijwilligers van de winkel zorgen voor bijzondere en open gesprekken.

Er staan 3 grote activiteiten op de agenda waarvoor u van harte bent uitgenodigd om aanwezig te zijn:

Zondag 17 maart: Boekenweekmiddag met Maddy Stolk en Dilan Yurdakul – voorouders & intergenerationeel trauma

Vrijdag 22 maart: Gekozen familie in de literatuur – met Eke Krijnen, Renée van Marissing en Alejandra Ortiz

Zondag 24 maart: Lazy Queer Sunday – Nachtouders: queer ouderschap. Met special guest Nicole Kaandorp

Op de volgende pagina vindt u meer informatie over de events.

Locatie voor de evenementen:

Boekwinkel Savannah Bay Utrecht

Telingstraat 13

3512 GV Utrecht


 

Zondag 17 maart: 15:00 – 16:30 uur

Voorouders en intergenerationeel trauma

Dilan Yurdakul en Maddy Stolk vertellen over voorouders en intergenerationeel trauma aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis.

Dilan Yurdakul is actrice, schrijver en theatermaker van Turkse afkomst. Onlangs schreef ze haar boek Maskerziel; een autobiografische roman waarin ze stem geeft aan de verscheurdheid van het hebben van een moeder- en vaderland.

Maddy Stolk is schrijver, columnist en Indisch (tweede generatie). Haar boek Soedah, laat maar is gebaseerd op haar eigen Indische familiegeschiedenis en op het verdriet dat ouders aan hun kinderen doorgeven.

Deze middag vormen we een panelgesprek in de winkel. Maddy en Dilan vertellen hun verhaal, maar er is ruimte voor gesprek, vragen en inbreng.

Meer informatie over het event: https://www.savannahbay.nl/17-maart-voorouders-intergenerationeel-trauma/


Vrijdag 22 maart: 20:00 – 22:00 uur

Gekozen familie in de literatuur

Hoewel het spreekwoord luidt: ‘Familie kies je niet’, gaat dit niet op voor iedereen. Soms kies je je familie juist wel. Vooral in de queer gemeenschap is ‘chosen family’ een bekend begrip. Bijvoorbeeld wanneer we meer acceptatie en liefde vinden bij onze vrienden dan bij onze biologische familie. Of wanneer we het traditionele plaatje van gezinsvorming loslaten, waardoor er families ontstaan buiten de bekende kaders van de maatschappij. Hierover spreken schrijvers Eke Krijnen, Renée van Marissing en Alejandra Ortiz.

Eke Krijnen is schrijver en docent. Haar essays en opiniestukken verschenen in NRC, Volkskrant en Trouw. Ze schrijft over queer thema’s, literatuur, taal en maatschappelijke ongelijkheid. Haar boek, Een echte ouder. Over queer ouderschap, is in januari verschenen.

Renée van Marissing is schrijver van romans, korte verhalen, essays, theater- en hoorspelteksten. In november kwam haar boek Gelukkige dagen uit. Een verhaal over de wereld van een vrouw die al jong lijdt aan dementie en waarin de waarde van vriendschap centraal staat.

Alejandra Ortiz is schrijver. Ze schreef het boek De waarheid zal me bevrijden, een autobiografie over haar leven als transgender vrouw uit Mexico en haar zoektocht naar een veilige plek om zichzelf te kunnen zijn.

Meer informatie over het event: https://www.savannahbay.nl/22-maart-gekozen-familie-in-de-literatuur/


Zondag 24 maart: 15:00 – 17:00 uur

Lazy Queer Sunday – Queer ouderschap

De ‘Lazy Queer Sunday’ is een terugkerend concept in Savannah Bay; een maandelijkse zondag waar queer community samenkomt om aan de hand van een literair werk een maatschappelijk onderwerp te bespreken. De vrijwilligers presenteren deze middag aan de bezoekers.

In het licht van queer ouderschap staat op deze middag het boek Nachtouders van Saskia de Coster centraal. Nachtouders gaat

over hoe een lesbische moeder worstelt met (een gebrek aan) moedergevoelens voor haar niet-biologische kind.

Als special guest komt spreker en schrijver Nicole Kaandorp langs om een stuk over queer ouderschap in polyamorische relaties voor te dragen.

Meer informatie over het event: https://www.savannahbay.nl/24-maart-lazy-queer-sunday/

 

 

Categories: Nieuws