Wat is jouw naam?
Mijn naam is Laura van Nieuwenhuijze!

Welke rol heb jij binnen de vereniging?
Sinds 2010 vrijwilliger voor de mooiste COC-vereniging van Nederland, namelijk COC Midden-Nederland. In die tijd tot en met heden heb ik diverse rollen mogen vervullen, waaronder begeleider, coördinator van Jong&Out Utrecht, maar ook initiatiefnemer van het Landelijke Jong&Out Kamp. Sinds 2020 mag ik de rol van voorzitter bekleden! Eigenlijk geheel onverwacht, aangezien ik geen ambities had om deze rol te bekleden. Toch heb ik die jas met veel liefde en passie aangetrokken en mag ik best stellen dat die jas mij heel goed zit!

Wat zijn jouw taken?
Naast het voorzitten van vergaderingen, wat eigenlijk een klein gedeelte van mijn taken is, hou ik mijzelf vooral bezig met het reilen en zeilen van de vereniging. Betrokken bij de werkgroepen en ondersteun waar nodig als zij ergens tegenaanlopen. Daarnaast draag ik samen met mijn collega-bestuurders zorg voor een professionele vereniging, elk jaar dragen de op dat vlak de vereniging weer naar een hoger niveau. Zo hebben we recent de financiële administratie volledig gedigitaliseerd en heeft de vrijwilligersadministratie een enorme update gehad. In mijn takenpakket zit onder andere ook woordvoering namens de vereniging, dat wil zeggen dat ik het eerste aanspreekpunt ben voor media en externe partners. Het allerbelangrijkste onderdeel van mijn takenpakket is de algehele veiligheid en de belangenbehartiging van onze prachtige kleurrijke regenboogfamilie zowel intern als extern. Vanuit mijn betaalde baan in het verleden heb ik zelf moeten ervaren hoe ontzettend belangrijk veiligheid is, mijn veiligheid kwam daar best wel in het geding. Iedereen heeft het recht om veilig over straat te kunnen, naar school te gaan of jezelf veilig op de werkvloer te kunnen begeven. Het thema veiligheid staat dus met stipt op nummer 1!
Hoeveel uur besteed jij aan jouw rol?
Pfoe, dat is lastig. Veel in elk geval! Er zijn weken bij waarbij de uren van mijn betaalde baan en rol binnen de vereniging gelijk op gaan. Ik werk 36 uur betaald en gemiddeld gezien zeker 24 uur per week besteed ik tijd aan mijn rol als voorzitter van de vereniging.

Met wie heb jij vanuit jouw rol contact?
Dat zijn ontzettend veel mensen! Natuurlijk onze vrijwilligers, specifiek ook de coördinatoren en leden. Daarnaast spreek ik ook veel met burgemeesters, wethouders, ambtenaren, andere (vrijwilligers) organisaties zoals Artikel 1 Midden-Nederland, stichting PANN, Transgender Netwerk Nederland en veel lokale (zorg)organisaties.

Kun jij vertellen hoe de afgelopen maand eruit heeft gezien op het gebied van COC-werkzaamheden?
De afgelopen maand hebben we vooral gewerkt aan het jaarverslag over 2023, de voorbereidingen rondom de Algemene Leden Vergadering en de Utrecht Pride. Dit zijn 3 grote onderdelen van onze vereniging, waar gigantisch veel tijd inzit. Zeker ook het organiseren van de boot tijdens Utrecht Pride. We varen een paar uur door de Utrechtse Grachten, maar een dergelijke tocht vergt veel organisatie tijd. Zoals de aanmeldingen, aankleding en de veiligheid op de dag zelf.

Wat zijn jouw hoogtepunten binnen de vereniging?
Er zijn zo ontzettend veel hoogtepunten die ik heb mogen beleven, elke dag is eigenlijk een groot cadeau binnen de vereniging. Als ik toch enkele mag opnoemen dat is dat in elk geval de Regenboogstembus akkoordentour en het jaarlijks terugkerende Jong&Out Kamp. De stembusakkoorden tour had een enorme impact! We zijn als bestuur langs alle 35 gemeenten uit ons werkgebied gegaan voor de ondertekening van het akkoord. De meeste tijd heb ik in die periode doorgebracht met Hugo, mijn directe bestuurscollega. Het was een bijzonder mooie periode waarin we ook ontzettend veel positieve verhalen hebben mogen horen en de strijdlust binnen zowel de vereniging als buiten de vereniging was flink aangewakkerd. Tijd om echt het verschil te gaan maken en dat is ons heel goed gelukt!Ook de jaarlijks terugkerende kampen zijn echt wel hoogtepunten, je ziet jongeren de eerste stappen op het kamp zetten. Soms wat onzeker, soms wat ingetogen.. maar na 2 nachten gaan ze als zelfverzekerde jongeren naar huis, met een berg aan nieuwe vrienden! We hebben veel gesprekken met hen, we kunnen voor deze jongeren een groot verschil maken. Door te luisteren, door er te zijn. Ik ben echt waanzinnig trots op de vrijwilligers die deze verantwoordelijkheid dragen, op vrijwillige basis.. Het lijkt soms vanzelfsprekend, maar dit is het niet.

Zou jij meer mensen oproepen om vrijwilliger te worden? Zo ja, waarom?
Absoluut!! Voor mij begon mijn COC-carrière als ‘cadeau’ voor mijn verjaardag. Zo bracht een toenmalige vriendin dit, maar er is geen woord van gelogen geweest. Jezelf vrijwillig inzetten voor de samenleving is het allermooiste om te doen. Je kunt het verschil zijn voor iemand, van betekenis zijn. Of dit nu op het COC-vlak is of elders, ik kan iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. En op welke rol of in welke positie dan ook, je bent altijd van betekenis. En natuurlijk hoop ik stiekem dat de mensen dan kiezen voor COC Midden-Nederland. 😉 We zijn echt ontzettend leuk en gezellig met elkaar!

Zou jij meer mensen oproepen om lid te worden? Zo ja, waarom?
Lid zijn van een belangenbehartiger zoals COC Midden-Nederland is ontzettend belangrijk! Zonder onze leden bestaan wij niet, het is dan ook waanzinnig om te zien dat wij eigenlijk elk jaar weer groeien en verjongen binnen de vereniging. Als je lid wordt van de vereniging, dan geef je ons de mogelijkheid om op te blijven komen voor het belang van onze prachtige regenboogfamilie. Dat we kunnen strijden bij gemeente om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de kosten voor de deskundigheidsverklaring worden vergoed. Of dat de gemeente aan de slag gaat om de veiligheid voor onze gemeenschap kan vergroten. De contributiebijdragen van leden gaan dan ook echt direct naar dergelijke doeleinden. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de zichtbaarheid van onze vereniging, dankzij de (financiële) steun van onze leden kunnen we zichtbaar zijn op diverse belangrijke dagen in het jaar. Ben je nog geen lid? Dan nodig ik je heel graag uit om lid te worden! Misschien voel jij niet direct dat jij de ondersteuning nodig hebt, een ander heeft dit absoluut nodig. En door jouw lidmaatschap, steun jij een ander! Fantastisch!

Wil je verder nog iets kwijt?
Deze maand staat in het teken van Pride, Trots. Graag wil ik dan ook nog eens van dit moment gebruikmaken om te benadrukken hoe trots ik ben op iedereen die zich inzet voor onze gemeenschap en in het bijzonder onze leden en vrijwilligers. Welke rol je ook bekleed; of dat nu is omdat je tijdens een bijeenkomst drankjes inschenkt, voorlichtingen geeft of omdat je een weekend van huis bent om jongeren te vermaken; jij bent uniek en bijzonder! Tot slot laat ik weten dat komende 18 juni 2024 COC Midden-Nederland weer een algemene leden vergadering organiseert. Ik zal mij dan voor een laatste termijn herkiesbaar stellen als voorzitter van de allerallerallermooiste COC-vereniging! En dat doe ik met liefde! Want voor mij is het niet; de vereniging leren kennen, knallen en overdragen, nee. Iemand zei niet zo heel lang geleden nog: Laura ademt COC. Nou, precies. Ik kijk daarom erg uit naar de komende Algemene Leden Vergadering en ik ben er klaar voor om mijn laatste 2 jaar als voorzitter te knallen!
De maand van. Laura bij COC Midden-Nederland
Categories: Nieuws