Sinds 2024 start COC Midden-Nederland met een nieuwe serie blogs van en over onze vrijwilligers. Heb jij altijd al een kijkje in de keuken willen krijgen in het diverse werk wat onze vrijwilligers verrichten? Dit is je kans! Vanaf nu kun je elke maand een nieuwe blog terugvinden van één van onze vrijwilligers uit een werkgroep.

Ben jij benieuwd naar het verhaal van Pelle (coördinator Voorlichting)? Lees dan gauw verder! Veel lees plezier.

– Wat is jouw naam?
Pelle (die/hen/hij)De maand van. Voorlichting bij COC Midden-Nederland

– Welke rol heb jij binnen jouw werkgroep?
Ik ben voorlichter sinds december 2021 en sinds anderhalf jaar ook coördinator.

– Wat zijn jouw taken?
Binnen de werkgroep van voorlichting, vervul ik de rol als secretaris. Ik houd bijvoorbeeld de mailbox bij, verzorg de agenda’s en notulen van onze maandelijkse meet-ups en beheer onze belangrijke bestanden in de Dropbox. Verder ben ik aanwezig bij de COC Community Day, landelijke coördinatoren overleggen en andere meetings met werkgroepen.

– Hoeveel uur besteed jij aan jouw rol in jouw werkgroep?
Als voorlichter probeer ik 2 keer in de maand een dagdeel voorlichting te geven. Als coördinator verschilt het per week! Het coördinatorenteam (Rosan, Madelief en ik) heeft elke maand een evaluatie en verder besteed ik elke week wisselende uren aan andere taken.

– Met wie heb jij vanuit jouw rol contact (denk hierbij aan samenwerkingspartners, andere werkgroepen van COC MNL)?
We hebben direct contact met het bestuur, maar ook met andere werkgroepen. Zo hebben we laatst bijvoorbeeld Jong&Out gesproken en de werkgroep GSA. Maar natuurlijk hebben we ook contact met scholen, docenten en bijvoorbeeld de gemeente. Vanuit mijn rol spreek ik vooral de voorlichters uit de groep, het bestuur en voorlichtingscoördinatoren van andere regio’s.

– Kun jij vertellen hoe de afgelopen maand eruit heeft gezien op het gebied van COC-werkzaamheden?
De afgelopen maand hebben we veel contact gehad met de gemeente Utrecht over het thema Lentekriebels. We volgden deze maand ook een door de voorlichters georganiseerde, heel interessante kennismiddag! We hebben gepraat over polarisatie en hoe te reageren op weerstand in de klas, maar ook over allyship en hoe we in gesprek kunnen blijven en voor elkaar op kunnen komen. Deze thema’s spelen enorm in de maatschappij en dat merken we ook aan de jongeren in de klas. Het is enorm belangrijk om hier aandacht aan te besteden en door erover te praten en kennis met elkaar te delen, blijven we leren als team. En o ja; ik heb deze maand ook mooie, nieuwe flyers mogen maken voor onze zoektocht naar nieuwe voorlichters vanaf aankomende lente!

– Wat zijn jouw hoogtepunten binnen de werkgroep?
Dat blijft het samen voorlichten, samen voor de klas staan. Het is zo bijzonder om met je collega’s te doen en je samen kwetsbaar op te mogen stellen voor een klas. Dat blijft voor mij het allermooiste! Maar… daarnaast hebben we ook regelmatig leuke activiteiten en teambuilding op de planning staan! Afgelopen december hadden we een gezellige jaarafsluiting met een bingo en een speurtocht. En ik sla ook niet af als iemand in de groepschat oppert weer samen naar een leuk queer feestje te gaan.
– Zou jij meer mensen oproepen om vrijwilliger te worden? Zo ja, waarom?
Ja, absoluut. Ik leer zoveel van het doen van vrijwilligerswerk en ben zo blij met een fijne, hechte groep zoals deze. Het voelt heel goed om ons samen in te zetten en allemaal een steentje bij te dragen, dat raad ik echt iedereen aan!

– Zou jij meer mensen oproepen om lid te worden? Zo ja, waarom?
Verenigingen zoals COC leven voor mijn gevoel op hun vrijwilligers en leden. Dus, ja! Door leden kunnen werkgroepen zoals voorlichting blijven bestaan. Hoe meer leden, hoe groter ons geluid. En dat is nu juist wat we als minderheidsgroep keihard nodig hebben.

– Wil je verder nog iets kwijt?
We beginnen binnenkort weer met het werven van voorlichters voor het nieuwe schooljaar! Als je interesse hebt; kun je alvast mailen: [email protected] en dan zorg ik ervoor dat je mailtje in goede handen komt 🙂
Categories: Nieuws