IDAHOBIT | COC Midden-Nederland Maakt Thema Boot Tijdens Utrecht Pride Bekend

Published by COC Midden-Nederland on

Zorgwekkende stijging aantal gewelds,- en discriminatie incidenten jegens LHBTIQ+ in het eerste half jaar van 2023!

Vandaag, IDAHOBIT, de internationale dag tegenhomo, bi, trans en interseksefobie blikt COC Midden-Nederland terug naar hetafgelopen halfjaar. Gaat het goed met de acceptatie en emancipatie inNederland? En hoe zit dit in het werkgebied van COC Midden-Nederland?

“Ik maak mij ontzettend veel zorgen om het toenemende aantal geweldsincidenten jegens de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook de discriminatiecijfers liegen er niet om. Het afgelopen half jaar hebben zich een behoorlijk aantal forse incidenten voorgedaan. Dit loopt inmiddels parallel aan de al intens schrijnende LHBTIQ+ gerelateerde discriminatie. Dit moet anders! Nederland is recent zelfs een rang gezakt naar plaats 14 op de Rainbow Europe Index, een initiatief van ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). En dat maakt komende 17 mei, IDAHOBIT extra belangrijk. We blijven aandacht vragen voor de acceptatie en emancipatie voor onze gemeenschap.” Aldus Laura van Nieuwenhuijze

In het afgelopen jaar zijn er meerdere forse geweldsincidenten in de media terecht gekomen. Zoals de mishandeling van een transgendermeisje, 15 jaar, in Zeist. Ook in Utrecht is het niet rustig geweest. Zo is er ook in de tram in Utrecht een man belaagd en uitgescholden. Hiervan zijn diverse meldingen ontvangen. Ook in het centrum was het raak. Een zoenend stel werd toegang geweigerd tot een club, en een stel werd belaagd en uitgescholden in Hoog Catharijne.

“Het maakt mij intens verdrietig. De afgelopen maanden voelde ik veel teleurstelling en boosheid, hoe kan het toch dat men nog steeds ‘iets’ moet vinden op het moment dat een koppel van het gelijke geslacht staat te zoenen? Of dat twee vrouwen hand in hand lopen? Of dat een non-binair persoon wordt uitgescholden voor ‘manwijf’. Nee, dit is niet okay. Laten we alsjeblieft liever zijn voor elkaar,” zegt de geëmotioneerde Laura van Nieuwenhuijze

COC Midden-Nederland benadrukt dat het melden van incidenten, hoe klein deze misschien ook voor jou lijken, hartstikke belangrijk is om te rapporteren via het meldplatform #WEBLIJVENONSZELF. Speciaal hier voorheeft de vereniging animatie video’s gemaakt. “Om de drempel om te melden te verlagen! Soms is onze gemeenschap zo verhard, dat zelfs onze eigen leden er niet meer van opkijken als een ander wordt uitgescholden of toe gespuugd. Deze meldingen ontvangen wij dan ook te weinig. Het is juist belangrijk om deze wel te melden. Zo kunnen wij de gemeente extra aandacht vragen voor veiligheid binnen een bepaalde wijk in de stad of een dorp. Iedereen moet veilig over straatkunnen!” aldus Laura van Nieuwenhuijze

Utrecht Pride 2023

Whatif… love is the masterplan?

Laat jezelf zien, vier elkaar en word op Utrecht Pride onderdeel van het meesterwerk waar iedereen de ruimte heeft om zichzelf te mogen zijn. Wat als jouw bijdrage hieraan anderen inspireert, je kleine gebaar het grote verschil maakt en bijdraagt aan een mooiere samenleving? What if love is the masterplan? Could you be the masterpiece?

Kom op zaterdag 3 naar Utrecht Pride om een regenboog aan meesterstukken te bewonderen en geniet van de diversiteit van liefde in alle tinten! Ook COC Midden-Nederland vaart deze editie weer mee en de deelname van dit jaar lijkt belangrijker dan ooit. Moedig de botenparade aan, ga los op de diverse straatfeesten en ontdek het nachtprogramma met verschillende afterparty’s. [tekst Utrecht Pride]

Bootnummer COC MNL 2023 bij COC Midden-Nederland

Vandaag maakt COC Midden-Nederland het thema van hun bootbekend: HARTJE HARTJE!

“Er is zoveel haat en agressie tegenover onze gemeenschap, wat ons vaak boos en verdrietig maakt. Daarmee vergeten we dat we heel veel liefde te geven hebben! Daarom is het thema van onze boot dit jaar : HARTJEHARTJE! Begin dit jaar kwam dit thema tot ons, dus hartstikke mooi en heel toevallig dat de campagne van Utrecht Pride om exact dezelfde insteek gaat. Dit versterkt elkaar enorm! Het had zo moeten zijn,” jubelt Laura van Nieuwenhuijze

COC Midden-Nederland kiest ervoor om dit jaar een krachtige liefdevolle boodschap uit te stralen. Liefde voor jou, liefde voor iedereen. Hartje Hartje! De boot zal geheel in het rood worden gehuld, met bijzonder veel hartjes en liefdevolle vrijwilligers en leden op de boot. Zij zullen de bezoekers aan de kade liefde geven, om deze vervolgens ook weer te laten verspreiden.

Provincie Utrecht
COC Midden-Nederland en de Provincie Utrecht werken samen!

“Omdat het hartstikke belangrijk is dat ook de Provincie Utrecht zichtbaar is op de Pride! Wij hebben vorig jaar gesprekken gevoerd en besproken of het mogelijk is dat zij onder onze vleugels kunnen meevaren dit jaar. En dat is gelukt! Dat is hartstikke tof en mooi. Het is belangrijk om ook aan de kade te laten zien dat de Provincie Utrecht zich ook inzet voor onze gemeenschap.”

De Provincie Utrecht is sinds 2018 Regenboog Provincie en organiseren elk jaar een leernetwerkbijeenkomst om alle gemeente in de Provincie te stimuleren om aan de slag te gaan met LHBTIQ+ beleid.

Boodschap uitdragen

“Laten we écht wat liever zijn tegen elkaar. Iedereen heeft liefde te geven, liefde overwint haat. Daarom buigen wij ons verdriet en onze boosheid om in het geven van extra liefde. Tijdens onze vaartocht, zullen wij liefdevol onze oproep brengen. HARTJE HARTJEEEE!”

COC Midden-Nederland vaart tijdens de Utrecht Pride 2023 mee met bootnummer: 19. Wij roepen iedereen op om deze dag extra lief te zijn voor elkaar en vanaf de kade naar alle boten te roepen: HARTJE HARTJE!

Thema COC MNL HARTJE HARTJE bij COC Midden-Nederland

Categories: Nieuws