Stichting Chryson, een samenwerkingsverband tussen de  Nederlandse chrysantenkwekers, reikt vandaag een ‘Local Hero Award’ uit aan vijf lokale helden uit diverse gemeenten binnen de provincie Utrecht. Deze winnaars worden bovendien flink in de bloemen gezet. Met dit gebaar wil de stichting hen bedanken voor hun onuitputtelijke werk voor de samenleving.

In Zeist gaat de prijs naar Laura van Nieuwenhuijze, die zich als voorzitter van het COC Midden-Nederland inzet voor de acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Bij tuincentrum Abbing Buitenhof ontving Laura als kroon op haar werk een gigantische chrysantenhoed, vol met chrysanten in diverse kleuren, vormen en formaten.

MOTIVATIE

Laura van Nieuwenhuijze werd genomineerd vanwege het goede werk dat zij verricht als voorzitter van het COC Midden-Nederland. Samen met het bestuur en 200 vrijwilligers zet zij zich dagelijks in om de acceptatie en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te bevorderen. Dit doen zij op diverse manieren; zoals het geven van voorlichtingen op het basis en middelbaar onderwijs om onwetendheid weg te nemen, ervoor zorgen dat een gemeente de juiste vlag hijst, maar ook het bevorderen van de veiligheid in een desbetreffende regio wanneer er zich een incident heeft voorgedaan. “Het is een pittige klus, maar ik voer het met veel liefde en passie uit,” vertelt Laura.

WhatsApp Image 2023 08 25 at 23.02.16 bij COC Midden-Nederland

GROTE AMBITIES

De voorzitter is nog lang niet klaar en heeft genoeg plannen om de bewustwording binnen de gemeente te bevorderen. Daarbij draait het niet alleen om strenger en actiever op te treden bij LHBTIQ+ discriminatie en geweld, maar ook op kleinere schaal door bijvoorbeeld niet meer te vragen om geslacht op een gemeenteformulier. Ook hoopt Laura dat de gemeente Zeist binnenkort een regenboog burgemeester heeft, net als Houten en Oudewater. “Zeist is een redelijk kleurrijke gemeente. Hoe waanzinnig zou het zijn als we bijvoorbeeld een transgender burgemeester zouden krijgen om burgervader Janssen op te volgen?”

SAMEN STA JE STERK

Aan de inwoners van Zeist wil zij graag zeggen om naast en met elkaar te staan. “Kom wat vaker voor elkaar op. Dat kan door een luisterend oor te bieden aan iemand die het nodig heeft, maar ook door vrijwilliger te worden bij een organisatie bij jou past en jouw inzet hard kan gebruiken. Ik kan uit ervaring vertellen dat vrijwilligerswerk er echt toe doet en dat je samen het verschil kunt maken!”

WhatsApp Image 2023 08 25 at 23.02.15 bij COC Midden-Nederland

Tekst: Gaykrant.nl
Foto: Menno Bosch

Categories: Nieuws