Staying In Coming Out

Een statig bovenhuis in Amsterdam-Zuid. Hier wordt het verleden gekoesterd. Of misschien wel: vastgeklampt. Deze plek verlaten is, na zestig jaar, een huizenboog obstakel voor Paula. Omdat ze er lang een geheim met zich meedroeg. Niemand die het wist. Na jaren worstelen besloot ze uit haar ei te kruipen. Fotograaf Martin Hierck portretteerde er het leven van de laatste bewoonster. De dagelijkse routine. Huiskat Sil. De moeite van loslaten. Het resultaat is het indrukwekkende, 160 pagina’s tellende fotoboek Staying in coming out. 

IMG 4699 bij COC Midden-Nederland IMG 4696 bij COC Midden-Nederland

LoslatenNa het verschijnen van het boek NL2 – een vierkante kijk op het gewoonste land van de wereld, raakte Martin gefascineerd door Paula. Een bijzonder inspirerend en kunstzinnig type, dat in haar leven de nodige obstakels overwon. De transformatie van man naar vrouw in een periode waarin dat niet vanzelfsprekend was. Het overlijden van beide ouders, waar zij de dagelijkse zorg voor droeg. Het bericht dat zij haar ouderlijk huis, waar Paula al 63 jaar woont, moet verlaten. Martin zag dat Paula een moeilijke periode doormaakte en besloot Paula, die een teruggetrokken bestaan leidt, bij te staan. Hij deed haar het voorstel om haar verhaal vast te leggen in beeld. In de hoop zo een waardig document te creëren dat niet alleen een herinnering is aan haar bewogen leven, maar haar net zo goed zou helpen met ‘loslaten’.

Vriendschap voor het levenDrie jaar lang volgde hij Paula op de voet. Een periode waarin een bijzondere band en vriendschap voor het leven tussen Paula en Martin ontstond. ”Een band die het fotograferen van Paula een stuk makkelijker maakte. Wat heb ik een respect voor Paula, die na een periode van aarzelen, haar huis voor mij openstelde en mij toeliet in haar leven”, aldus Martin. Journalist Jean-Pierre Geelen haakte aan om Paula’s verhaal in woorden te schetsen, zoals geen ander dat kan. Paula zelf zet de foto’s die Martin van haar maakte daarnaast extra kracht bij met haar schitterende poëzie.

Staying in coming out verschijnt 16 november, maar is vanaf nu al te bestellen in de voorverkoop bij Kyosei: www.kyosei.nl

IMG 4698 bij COC Midden-NederlandIMG 4697 bij COC Midden-Nederland

Categories: Nieuws