Op Paarse Vrijdag 8 december, lanceerde Queer U Stories (QUS) op het Utrechtse Dom­plein de Queer City Map, een wandeling door de regenbooghistorie in de Utrechtse binnenstad. Robbert Kalff (Utrecht Pride) en Joost de Vries (Queer Film Festival Utrecht) namen het eerste exemplaar in ontvangst. De Queer City Map is gratis af te halen bij de Winkel van Utrecht / VVV, boekhandel Savannah Bay en de cafés Kalff en Bodytalk.

Queer U Stories is het vrijwilligersproject over de geschiedenis van de Utrechtse regenboogbeweging vanaf de 18de eeuw. Het team van QUS (spreek uit: kus) brengt deze historie tot leven in de Utrechtse regenboogcanon op haar website en via artikelen, lezingen, podcasts en stadswandelingen. En nu dus ook met de Queer City Map.

De papieren Queer City Map past opgevouwen in een broekzak en is uitgevouwen een plattegrond van de Utrechtse binnenstad met een wandeling langs 18 plaatsen uit de LHBTIQ+-geschiedenis van de stad. QR-codes op de kaart leiden naar de verhalen bij deze plaatsen, zowel in het Nederlands als in het Engels. De wandeling start op het Domplein bij de gedenksteen voor de 18de eeuwse sodomieten­vervolging en neemt je mee door drie eeuwen van vervolging en emancipatie om te eindigen in het heden bij queer cafés Kalff en Bodytalk op de Oudegracht. Gedurende de wandeling ontdek je bijzondere personen en gebeurtenissen die hun sporen nalieten in de stad.

Het QUS-team hoopt met deze plattegrond nog meer mensen te interesseren voor de rijke, maar vaak vergeten, regenboog­geschiedenis van onze stad.

cropped cropped Beeldmerk Queer U Stories bij COC Midden-Nederland

Categories: Nieuws