Doorbraak 

‘Na decennia van uitsluiting mogen seksueel actieve homo- en bimannen nu eindelijk weer bloed doneren. Dat is een doorbraak op weg naar een volledig einde aan discriminatie bij bloeddonatie. Ook homo- en bimannen krijgen nu weer de kans om een ander te helpen door bloed te doneren, en dat is pure winst,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zijn trots op dit resultaat van onze jarenlange inzet.’

Als voorwaarde voor bloeddonatie geldt nog wel dat homo- en bimannen een monogame relatie hebben, om zo het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen door wisselende contacten te voorkomen. Die voorwaarde geldt niet voor heteroseksuele donoren. Later in september gaat het COC daarover in gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg), bloedbank Sanquin en patiëntenvereniging NVHP.

‘We willen uiteindelijk een donatiebeleid waarin het helemáál niet meer uitmaakt met wie je seks hebt, maar alleen of je veilige seks hebt,’ aldus COC-voorzitter Oosenbrug. Zo zou elke donor volgens het COC gevraagd kunnen worden naar zaken als wisselende seksuele contacten en condoomgebruik.

Zo’n beleid kan mogelijk al over een jaar in werking treden, liet minister Van Ark eerder weten. Zij is het met het COC eens dat risicogedrag uiteindelijk bepalend moet worden voor bloeddonatie, niet de vraag met wie mensen seks hebben. 

Sinds 2019 mochten homo- en bimannen alleen bloed doneren als ze vier maanden geen seks hadden gehad. Daardoor was was bloeddonatie in praktijk onmogelijk voor seksueel actieve homo- en bimannen. Tussen 2015 en 2019 was de uitsluitingstermijn zelfs 12 maanden. Daarvóór waren homo- en bimannen ruim twee decennia lang geheel uitgesloten van bloeddonatie.

De afgelopen jaren drong het COC aan op beleidswijziging in talloze gesprekken met Kamerleden, ministers, de bloedbank en met de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten (NVHP) waarvan de leden volledig afhankelijk zijn van gedoneerd bloed. Daarbij was het uitgangspunt steeds om te komen tot een bloeddonatiebeleid waarin de veiligheid van patiënten voorop staat en waarin niet gediscrimineerd wordt. Het COC onderstreept haar waardering voor de gesprekken met de NVHP, waarin respect voor de wederzijdse belangen en standpunten steeds voorop heeft gestaan.

Ook COC Midden-Nederland kijkt heel trots naar dit behaalde resultaat. ‘Dit is absoluut een enorme mooie stap in de goede richting. We zijn er nog niet, maar elke positieve stap is er 1. Er zijn veel homo en bimannen de al jaren bloed willen doneren, maar destijds werden geweigerd. Hoewel nog niet elke homo en biman bloed mag doneren, wordt deze groep nu gelukkig alleen maar kleiner. Ik sluit mijzelf volledig aan bij wat Astrid aangeeft, op naar een beleid waarin we dus niet meer kijken naar met wie je seks hebt, maar alleen of je veilige seks hebt !’ Aldus Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter COC Midden-Nederland.

Op woensdagochtend 1 september 2021 sprak Harry Mereboer (algemeen bestuurslid COC Midden-Nederland) live op de radio van RTV Utrecht over deze prachtige stap! Terugluisteren? Vanaf minuut 5 en dat kan hier:

https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/radiomutrecht/utrecht-is-wakker/20210901-0700/

Categories: Nieuws