PERSBERICHT

26 juni, Veenendaal

Kleurrijke Pride Veenendaal met een randje van zorg

De organisatie van Pride Veenendaal kijkt trots terug op een drukbezochte eerste editie, waarin veel nieuwe connecties zijn gelegd en de regenbooggemeenschap zichtbaar is geworden dankzij de steun van lokale ondernemers, inwoners en betrokken organisaties.

Een van de organisatoren: “We zijn enorm trots op de gezamenlijke inzet! Er was veel enthousiasme en humor tijdens de Comedy Night en liefdevolle gesprekken op ons infoplein. Fantastische sprekers en optredens maakten het compleet.”

Helaas bleek niet iedereen in Veenendaal klaar voor Pride. Tijdens de Pride Night bij Bar&Borrels werden dragperformers geconfronteerd met ernstige intimidatie en scheldpartijen. Ze werden uitgescholden, bespuugd en geïntimideerd op weg naar hun optreden. Uit veiligheidsoverwegingen moest het feest vroegtijdig beëindigd worden. Na deze eerdere afloop van het feest moesten de drags tussen terrassen door uitjoelende en scheldende mensen door de politie weer naar hun auto worden begeleid.

Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland, benadrukt: “Het is absoluut een nare en schokkende gebeurtenis. Ik ben trots op hoe het organisatieteam en de bareigenaar samen tot een sterk statement zijn gekomen. We zullen ook samen gesprekken blijven voeren met elkaar en waar nodig andere partijen betrekken om ervoor te zorgen dat dit niet nog eens zal gebeuren. Wat laten we duidelijk zijn, dit tolereren wij niet. In geen enkel geval, nergens niet en door niemand niet. Ondanks de goede opvolging is dit een enorme kater voor het organiserende team. Zij leefden hier al maanden naartoe om samen met veel kleurrijke regenbooginwoners een spectaculair feest te maken. Het feit dat zij vastberaden zijn om ook in 2025 een Veenendaal Pride neer te zetten, zegt veel over hun veerkracht.”

Eén van de organisatoren: “Wij laten ons niet het podium afpakken. Sterker nog, wij komen sterker en kleurrijker terug. Daar mogen we trots op zijn!”

Het incident toont aan dat nog niet iedereen zich altijd veilig kan voelen in Veenendaal, we kunnen concluderen dat er nog genoeg werk aan de winkel is.

Zoals de wethouder tijdens de opening al zei, werkt ook de gemeente aan het tegengaan van discriminatie en onveilige situaties. Te vaak nog worden mensen uitgesloten op basis van wie zij zijn en incidenten als deze worden sterk afgekeurd. In Veenendaal moet er voor iedereen plaats zijn.

Een van de organisatoren: ” Wij blijven vechten voor een veilige plek voor iedereen en staan sterker dan ooit. Aan het einde van het jaar staat weer een kerstfeest gepland en daar gaan we een geweldig feest van maken!

COC Veenendaal zal zich opnieuw inzetten voor een kleurrijke Pride in 2025. En extra uniek en bijzonder, COC Midden-Nederland mag in 2025 maar liefst 75 kaarsjes uitblazen. Dus als het aan voorzitter Laura van Nieuwenhuijze ligt gaan zij extra uitpakken volgend jaar. “Nóg meer liefde verspreiden door de hele regio heen, want we hebben zo ontzettend veel liefde te geven!”

Ondertekend door:
COC Veenendaal (projectgroep COC Midden-Nederland)
Bar&Borrels
COC Midden-Nederland

Categories: Nieuws