Terugblik: Regenboogstembusakkoorden-tour 2022

Published by COC Midden-Nederland on

Een RECORD! Het bestuur van COC Midden-Nederland trok afgelopen maand langs alle 35 gemeenten binnen het werkgebied van COC Midden-Nederland, voor het ondertekenen van de Regenboogstembusakkoorden. Hiermee verklaren de lokale politici en partijen dat de komende vier jaar een inclusief LHBTIQ+ beleid onderdeel uitmaakt van coalitieakkoorden.

De eerste dag van deze onderneming wordt meteen duidelijk waarom deze akkoorden essentieel zijn. Terwijl politici in Doorn een handtekening plaatsen voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, schreeuwen een aantal personen met anti-homoleuzen naar onze menigte. Het doet gelukkig niet af aan de gemoedelijke sfeer die er heerst. Sterker nog, het geeft direct beeld aan de lokale gemeente waarom zij dit doen. En nog voor de verkiezingen wordt er actie ondernemen. Tijdens een recente gemeenteraad wordt besloten dat er een regenboogzebrapad zal komen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

WhatsApp Image 2022 02 10 at 21.05.19 2 bij COC Midden-Nederland
Ondertekening Regenboogstembusakkoord Gemeente Woerden

“Regenboogstembusakkoorden zijn ontzettend belangrijk! Vooraf de gemeenteraadsverkiezingen vragen wij aandacht voor LHBTIQ+ beleid in alle gemeenten in ons werkgebied. Dit doen wij doormiddel van een Regenboogstembusakkoord op te stellen, waarin een aantal punten; waaronder veiligheid, voorlichting en al onze groepen in terugkomen. Wij vragen dan aan de politieke partijen in de gemeenten om het akkoord te ondertekenen, zodat zij na de verkiezingen aan de slag kunnen om LHBTIQ+ beleid in hun gemeente te ontwikkelen. In sommige gemeenten was er al een LHBTIQ+ beleid, zoals in Utrecht, Amersfoort, maar ook Stichtse Vecht en Leusden zijn goed aan de slag gegaan. Het is belangrijk dat ook zij zich, naast alle andere gemeenten, zichzelf actief blijven inzetten om LHBTIQ+ beleid te ontwikkelen en te blijven continueren.” Aldus Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter COC Midden-Nederland.

Tijdens de vele excursies van het bestuur (35 gemeenten doe je niet in één dag) wordt duidelijk dat lokaal een groot draagvlak is voor inclusief beleid. Zo wordt in IJsselstein de avond van de tekendatum een themavond gehouden. Plaatselijke lijsttrekkers houden een pitch waarom LHBTIQ+ beleid belangrijk is en wat hun plannen zijn voor een inclusief IJsselstein.

In Woerden ziet het bestuur ook kans om stil te staan bij een belangrijk moment. Coming Out Woerden, een lokale projectgroep, wordt namelijk beloond met de Regenboogspeld. Zij ontvangen deze eer voor hun tomeloze inzet het afgelopen jaar. 

WhatsApp Image 2022 02 11 at 20.17.00 1 bij COC Midden-Nederland
Ondertekening Regenboogstembusakkoord Gemeente IJsselstein

Het is waanzinnig dat er in Utrecht maar liefst 13 politieke partijen het akkoord hebben ondertekend! Enerzijds zegt dit iets over het feit hoe belangrijk dit thema in onze hoofdstad is, anderzijds ook dat er nog een boel werk te verrichten is. Daarnaast is het opvallend dat er ook in veel kleinere dorpen in onze regio massaal is getekend. Er is duidelijk behoefte om LHBTIQ+ beleid in te richten, natuurlijk is dit wel maatwerk. Dus wat in Utrecht past, past allicht niet in Scherpenzeel of Woudenberg. Daarom heeft COC Midden-Nederland ook de helpende hand geboden, om mee te helpen om maatwerk te leveren.

Ondanks alle mooie berichten en waanzinnige successen, is het toch ontzettend jammer dat er in één gemeente geen enkele politieke partij heeft getekend, namelijk Bunschoten-Spakenburg. “Een enorme gemiste kans, als je het mij vraagt” Geeft Laura van Nieuwenhuijze aan. Hoewel een enkele politieke partij, hierbij aangaf dat zij het thema wel hebben meegenomen in het verkiezingsprogramma, is het toch onwijs jammer om een leeg bord te zien. “Juist net dat deze politieke partijen in Bunschoten-Spakenburg niet hebben getekend, doet mij zeer voor de LHBTIQ+ gemeenschap in deze gemeenschap. Een akkoord van COC Midden-Nederland is een goede stok achter de deur voor de politieke partijen om het hoog op de agenda te plaatsen én te houden. We houden deze gemeente de komende 4 jaar wel goed in het vizier en wellicht dat we nog eens spontaan op bezoek komen om te kijken hoe het gaat” Aldus Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter COC Midden-Nederland.

WhatsApp Image 2022 02 24 at 21.30.04 bij COC Midden-Nederland
Ondertekening Regenboogstembusakkoord Gemeente Baarn

In 2022 hebben ten opzichte van 2018 veel meer Christelijke partijen het Regenboogstembusakkoord ondertekend, met name door de ChristenUnie. Waar in 2018 “slechts” in één Gemeente de ChristenUnie heeft meegetekend, zien we dat deze partij in 2022 in ruim 10 Gemeenten heeft meegetekend. Dit zelfde geldt voor ook enkele andere partijen. COC Midden-Nederland sluit deze tour met heel veel energie en passie af, door nog één keer naar enkele Gemeenten te rijden, waar partijen de uitnodiging voor de ondertekening hadden gemist. Élke handtekening op dit akkoord, is onwijs belangrijk voor de komende vier jaar!

Het bestuur van COC Midden-Nederland zal de komende 4 jaar de gemeente blijven beoordelen, doormiddel van de Regenboogmonitor. Deze zal ééns per 2 jaar verschijnen, om de gemeente zo ook ruimte te bieden om te werken aan het LHBTIQ+ beleid. De éérste versie van de vernieuwde Regenboogmonitor zal eind maart 2022 verschijnen. In deze monitor blikken we terug op de afgelopen 4 jaar, wat ging er goed, wat kon er beter? Welke gemeente spant de kroon en welke gemeente zal de komende 4 jaar echt aan de slag moeten? Zodra de Regenboogmonitor gereed is, zullen wij deze met u delen.

WhatsApp Image 2022 03 05 at 15.18.34 bij COC Midden-Nederland
Laatste Gemeente die het bestuur van COC Midden-Nederland heeft bezocht tijdens de tour, de ondertekening van het Regenboogstembusakkoord in de Gemeente Veenendaal

Op deze pagina treft u alle getekende Regenboogstembusakkoorden, per gemeente, aan:

Regenboogstembusakkoord 2022 Utrecht
Regenboogstembusakkoord 2022 Amersfoort
Regenboogstembusakkoord 2022 Baarn
Regenboogstembusakkoord 2022 Barneveld
Regenboogstembusakkoord 2022 Blaricum
Regenboogstembusakkoord 2022 Bunnik
Regenboogstembusakkoord 2022 Bunschoten
Regenboogstembusakkoord 2022 De Bilt
Regenboogstembusakkoord 2022 De Ronde Venen
Regenboogstembusakkoord 2022 Eemnes
Regenboogstembusakkoord 2022 Gooise Meren
Regenboogstembusakkoord 2022 Hilversum
Regenboogstembusakkoord 2022 Houten
Regenboogstembusakkoord 2022 Huizen
Regenboogstembusakkoord 2022 IJsselstein
Regenboogstembusakkoord 2022 Laren
Regenboogstembusakkoord 2022 Leusden
Regenboogstembusakkoord 2022 Lopik
Regenboogstembusakkoord 2022 Montfoort
Regenboogstembusakkoord 2022 Nieuwegein
Regenboogstembusakkoord 2022 Nijkerk
Regenboogstembusakkoord 2022 Oudewater
Regenboogstembusakkoord 2022 Renswoude
Regenboogstembusakkoord 2022 Rhenen
Regenboogstembusakkoord 2022 Scherpenzeel
Regenboogstembusakkoord 2022 Soest
Regenboogstembusakkoord 2022 Stichtse Vecht
Regenboogstembusakkoord 2022 Utrechtse Heuvelrug
Regenboogstembusakkoord 2022 Veenendaal
Regenboogstembusakkoord 2022 Vijfheerenlanden
Regenboogstembusakkoord 2022 Wijdemeren
Regenboogstembusakkoord 2022 Wijk bij Duurstede
Regenboogstembusakkoord 2022 Woerden
Regenboogstembusakkoord 2022 Woudenberg
Regenboogstembusakkoord 2022 Zeist

WhatsApp Image 2022 02 19 at 15.12.14 bij COC Midden-Nederland
Ondertekening Regenboogstembusakkoord Gemeente Utrecht
Categories: