Wat doet Cocktail?

Met het project Cocktail wil COC Midden-Nederland het isolement van LHBTIQ+ asielzoekers en vluchtelingen doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse LHBTIQ+ gemeenschap.

Achtergrond
Vluchtelingen moeten vaak lang wachten op een betere toekomst. Dit vraagt van deze mensen veel geduld. Geduld is soms moeilijk op te brengen in een asielzoekerscentrum met verschillende – soms vijandige – nationaliteiten, verschillende culturen en waar iedereen een eigen vluchtverhaal heeft, vaak vol onverwerkte emoties en trauma’s. Daar komt bij dat LHBTIQ+ gevoelens en gedragingen in een asielzoekerscentrum – net als in het land van herkomst – vaak verborgen gehouden (moeten) worden uit angst voor negatieve en zelfs agressieve reacties uit de directe omgeving. Maar ook als een asielzoeker eenmaal een verblijfstatus heeft gekregen en mogelijk al een eigen woning heeft, verkeert hij/zij/hen vaak nog in een groot isolement omdat hij/zij/hen niet geaccepteerd wordt door zijn/haar/hun eigen landgenoten.

Cocktail wil het isolement van asielzoekers en vluchtelingen met een LHBTIQ+ geaardheid doorbreken en hen op een veilige manier introduceren in de Nederlandse samenleving. Dit doet Cocktail door hen in contact te brengen met vrijwilligers via (één-op-één) maatjescontact en door het organiseren van activiteiten voor en met de doelgroep. Ook wil Cocktail waar mogelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat en het verhogen van de veiligheid van LHBTIQ’ers in asielzoekerscentra.

Voor de door ons te organiseren activiteiten zoeken wij een coördinator Activiteiten. Iets voor jou?

Ben jij onze nieuwe algemene coördinator?

De persoon die we zoeken is in staat om het algemene reilen en zeilen van Cocktail in goede banen te leiden. Wat houdt dat onder meer in?

  • Je onderhoudt (samen met het verantwoordelijke bestuurslid) contact met externe instanties zoals het COA en Vluchtelingenwerk, zodat zij de weg naar het Cocktail weten te vinden.
  • Je verzorgt bijdragen aan het jaarplan en het meerjarenbeleidsplan van COC Midden Nederland.
  • Je behandelt alle binnenkomende mails.
  • Je zit de overleggen met de twee andere coördinatoren voor.

Ben jij degene die we zoeken?

Om je functie goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat je goed kan organiseren, netwerken en communiceren. Je bent daarbij omgevingsbewust en initiatiefrijk. En uiteraard heb je een goed inlevingsvermogen en ben je open-minded. Je werkt met een zeer kwetsbare doelgroep én met vrijwilligers. We vragen daarom iemand die integer is en loyaal is aan onze organisatie.

Je hebt te maken met een zeer kwetsbare doelgroep. Je kan daarom een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) overleggen (kosteloos via COC Midden Nederland).

Tijdsinvestering en onkosten

Deze vrijwilligersfunctie kost ongeveer 8-12 uur per maand (indicatief). De tijd is zelf in te delen. Als coördinator ben je beschikbaar voor vergaderingen en bijeenkomsten, ook op landelijk niveau. Reis- en onkosten worden vergoed volgens de onkostenregeling van de vereniging. Trainingen zijn vereist en worden aangeboden.

Wat biedt COC Midden Nederland jou?

Uiteraard is het prachtig dat je een bijdrage te kunnen leveren aan deze kwetsbare doelgroep en dat je als onderdeel van COC Midden Nederland kan meehelpen om onze positie in onze regio te versterken. Om je daarbij te helpen bieden we je enkele functie-specifieke trainingen aan.

Het leuke aan een vrijwilligersfunctie bij ons is dat je ook andere vrijwilligers ontmoet, van zowel COC Midden-Nederland en andere COC lidverenigingen. Je wordt uitgenodigd voor de Federatiedagen, voor True Colors, en voor het jaarlijkse Vrijwilligersfeest. 

Interesse?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten? Stuur dan op korte termijn je motivatie en CV of informeer via [email protected].